20081014

Natural Soda Hotspring, Tarutung, Indonesia




Do you known that area near Taturung, in north Sumatera has a natural soda hotspring? The hotsprings in this area are attractive, especially since Tarutung is located at high elevation and is pretty cold, for Indonesian weather.

Hotsprings are not an unusual occurrence, but a soda (or carbonated) hotspring is extraordinary! It feels like you are soaking yourself in a million gallons of hot Sprite!

I didn’t believe in a soda hotspring until the day I went there myself. The natural soda hotsping is located in Parbubu Village. It was only 15 minutes drive from the heart of Tarutung city to this village. The good news is it’s FREE to enter the pool since it is actually used as a common natural bath for the local people to bathe in. It was very surprising to see people soaping their bodies or washing their hair at the edge of the pool. Once their bodies and heads are full of bubbles, they would jump in to the pool to wash off!!

Hooaaa! I can read your mind! You must be thinking that the water is dirty because people take a bath there! Well, fortunately, you are wrong! The soda water in the pool is always clean because it is constantly coming up from its source and washes out from the pool. In fact, you will also find out that the water is crystal clear. This water is also used to irrigate the rice paddies around the area.

You must be wondering why that guy in my picture has goggles with him. The reason is that you can put your goggles on and dive in the pool to see plenty of small sulfur holes, which are the source of the soda water.

The pool is sited at the corner of a rice paddy. So, while you sit and indulge yourself in the hot soda water, you can also look out and soak in the beautiful view of rice paddies and the activities of the farmers who work at that moment. The green hills behind also add another remarkable sight of Indonesian nature.

It was a very unique experience to indulge myself in the hot soda water and enjoy the beauty of nature surrounding the spring.

Felt just like heaven!
___________________

*How to get there:
From Medan to Tarutung will take about 4 hours driving. Alternative transportations:
- Bus ticket costs Rp. 25,000 ($ 3.00)
- Rent a car + driver + fuel for 24 hours costs Rp. 550,000 ($60.00)

If you take a bus, once you arrived in Tarutung, take a public transportation (mikrolet) to Parbubu Village. It will take about 15 minutes to get there.

For your information, this review is also being published online in Travbuddy website until October 16, 2008.


20 comments:

daysandminds said...

kalo gw ambil airnya trus gw taro caramel bisa jadi coke ya? Taro rasa strawberry, jadi fanta strawberry... hmmm...

Tapi di Indonesia itu banyak banget yang bisa kita jelajahin... coba ke Sulawesi deh... gw tergila2 menjelajahi sulawesi... dan kurang daerah tangan dan leher yang belum gw jalanin... PEENNGGGEEEENNNNN

Brokoli sehat said...

Jeng, kalo keselek di kolam renang aja udah kembung, apalagi keselek aer kolam ini ya? bisa-bisa, begitu keluar dari kolam, kita bersendawa terus ahahaha! btw jeng, sulit gak sih mencapai tempat ini?

Rika Safrina said...

Waaahhh...
Kalo iklan sprite biasanya lagi panas2nya nyemplung di kolam sprite dingin. Kalo ini lagi dingin nyemplung di kolam sprite panas... boleh juga :D
Jauh tak dari medan?

Rintjez said...

# Daysandminds:
Haha..udah pasti atuh! Dicampur karamel jadi coke, dicampur stroberi jadi fanta :)

Indonesia emang gede bangets! Gw belum pernah ke Sulawesi sama Papua. Cita-cita yang harus diwujudkan :)

# Brokoli Sehat:
Tante Popi ketauan suka keselek pas lagi berenang yah! Hahaha...

Ga repot kok mo kesana. Aku udah tambahin tuh "how to get there"

# Rika Safrina:
Hahaha, kamu kok bisa inget aja sih sama iklan Sprite :D
Dari Medan 4 jam say... ga jauh-jauh amat kok! Worth visiting!!!

Carlota said...

this is very nice... thanks for sharing.. weee

Rintjez said...

Carlota:
You're welcome! Ohh..it is being featured on Travbuddy too! I'm happy because more people know about it :)

Asian Traveler said...

Wow, what a refreshing cool off after taking a bath in that hot spring.

Brokoli sehat said...

Naaah gitu dong nyoong, jadi lengkap kan artikel lu. Tooobs!

Ivana said...

Hohoho...boleh diminum?lumayan,bisa dijadiin bisnis trus bersaing sama coca cola,wakakaka...

mencobahidup said...

wah nanti kalau ada duit mau tuh kesan. Kata temen di Sumut alamnya masih perawan

the donG said...

wow! i find it interesting because as you said, it's near the rice paddys. i like hot springs but they are usually found near mountains here.

Lawstude said...

amazing shots. i would just love to stroll over there and just be awed by the beauty of the place. great job.

cipu said...

Sekarang saya tahu: how to reach Tarutung, thanks infonya, it is useful. Thanks also for commenting in my blog. Now we are friend, arent we?

Rintjez said...

# Asian Traveler:
Very relaxing!!!

# Brokoli Sehat:
Makasih ya nyyooonngg!! Gw emang perlu didukung dan didorong sama orang-orang sperti elu :)

# Ivana:
Diminum boleh ajaaa!!! Haha, bisa tuh dijadiin saingan! Belum ada yang mikir bisnis sampe kesana :)

# Mencobahidup:
Iyee..kudu kesana biar tau kalo Indonesia punya objek pariwisata yang fenomenal! Iyah, setuju banget kalo Sumut alamnya masih virgin.

# The dong:
Yes, it's quite interesting location! The village itself is in the high elevation but no mountains! Haha..

I've been to Laguna and Palawan hotsprings when I was in your country :)

# Lawstude:
Thank you so much! The nature surrounding is awesome indeed!

# Cipu:
Wah senangnya kalo tau review aku berguna :) Haha, iya kita temenan sekarang Cipu.... :D

Natalia said...

Hi hi....hope everything's doing just great with you..anyway..I got something for you at my blog..just see it and grab it..hehe...You got lovely pictures in here..always love to see it...take care jeung..Have a nice day..

mencobahidup said...

halo ibu, kemana aja gak pernah di update.Sibuk jalan-jalan?

mencobahidup said...

Halo missy, yang sedang
autis.Ganggu gak?

Sedang deadline?Atau karena
terlalu sering ngeblog jadi
terbengkalailah sudah
pekerjaan dikau?

Biasanya kalau saya n Friend
sedang deadline biasanya gak
autis, tapi pada galak. Boro-
boro bunyi kentut suara nafas
saja bisa jadi ribut(because the
smell likes the Dragon dont clean
his/her teeth for a month).

Bukannya promosi loh, tapi
blog edisi ke 3 telah terbit.
Dengan perubahan disana-sini.
Mudah-mudahan ke arah lebih baik.
Visit yah, beritahu kawan kalau perlu
se Kampung diundang.

Bentar!!! Yang lagi autis bisa kerja?
bukannya sering gerak-gerak
yang aneh gak bisa diam,
kerjaan pun terbengkalai.

mencobahidup said...

gimana autisnya sudah sembuh bu?he he
segera klik menu di blog saya, banyak yang baru loh

Felicity said...

Thanks buat tulisannya, jadi tahu deh ternyata ada yang begini di tanah air sendiri (*tersipu karena merasa ignorant*). Setelah tahu, saya akan ke tempat ini suatu saat nanti, janji pramuka :)... Salam kenal!

Caroline Sutrisno said...

ampun, untung gw kenal lo ya, rin... klo ga mana tau gw yang beginian inih...
thanks for sharing yah...
gw jadi nambah wawasan nusantara nih. hehehe...